Ceramica-serien

En unik "high end"-serie av keramiska poolkanter och markstenar, särskilt designade för utomhusbruk. Stenarna är frostbeständiga, UV-resistenta, lätta att underhålla och har en hög halksäkerhet. Sortimentet produceras i eleganta stenar med 20 mm tjocklek, vilket ger en stilfull touch till trädgårdar eller poolmiljöer.


Värt att veta om keramiska stenar.

Nedan finner du en översikt över olika typer av keramiska stenar och deras egenskaper som ingår i Scandi-Rocs produktutbud.

KERAMISKA PLATTOR

Serien levereras i 20 mm tjocka stenar, som är användbara både för utomhus- och inomhusbruk. I dagligt tal kallas de ofta keramikplattor, men den korrekta tekniska termen är porslinsplatta.

Keramiska plattor tillverkas av lera och bränns i ugnar med hög temperatur. Plattornas egenskaper beror på lerans sammansättning och bränningstemperaturen. Ju högre bränningstemperatur, desto tätare och mindre vattenabsorberande blir plattorna.

Porslinsplattor är en keramisk produkt bestående av lera, kaolinit, fältspat och kvarts. Efter att ha pressats under enormt tryck i en form bränns plattorna i ugnar där temperaturen långsamt höjs till 1200–1400 grader Celsius. Därefter kyls ugnen snabbt ner, vilket gör att leran omvandlas till glas. Denna process kallas sintring. Vattenabsorptionen är mindre än 0,5%, vilket är karakteristiskt för en porslinsplatta. Produktionsmetoden innebär att en porslinsplatta är svårare att framställa jämfört med en vanlig keramisk platta.

Porslinsplattorna är frostbeständiga, syrabeständiga, klorbeständiga och motståndskraftiga mot olja. Detta gör dem extremt lättskötta och tål även rengöring med högtryckstvätt.

Brottstyrkan och de generella egenskaperna, som beskrivs för keramiska porslinsplattor i 20 mm, gör denna typ extremt användbar för både utomhus- och inomhusinstallation. Utomhusplattor är frostbeständiga och på grund av deras enorma styrka kan de användas på terrassen, i uppfarten (kräver betongunderlag) och på altanen. Utomhusplattorna är lätta att lägga och kan placeras på olika underlag. De kan enkelt läggas direkt på gräs, sand, grus eller limmas på betongunderlag, precis som man känner igen det från vanliga betongplattor eller naturstensplattor. Dessutom kan de även placeras på små specialanordningar, bland annat för altaner.

OBSERVERA SÄRSKILT OM MARANELLO Kantstenar:

Vi rekommenderar att Maranello kantstenar monteras så att den bakomliggande beläggningen är i samma nivå, så att bakkanten på plattan inte blir synlig. Bakkanten på Maranello-designen kan ha en tunn, centrerad linje med en annan färgnyans än den övriga bakkanten. Denna linje längs bakkanten kallas också "black heart". Maranello-designen produceras/skärs ut från råa plattor på 60x60 cm. För att uppnå de önskade måtten på 60x30 cm måste man därför skära in i varje 60x60 platta. Detta innebär att man skär in till kärnan, vilket förklarar färgnyansen ("Black heart") på bakkanten av plattan. Om du önskar en poolkantplatta som ska monteras med en synlig bakkant, kontakta oss för att höra om de många alternativ vi har i vårt sortiment.

Nedan har vi beskrivit och förklarat de naturliga förekomsterna/kännetecknen som finns i olika stensorter, och som man bör vara medveten om vid val av stensort, eftersom dessa inte får förväxlas med reklamationsberättigade fel.

FÄRGVARIATIONER OCH BRÄNNKODER

Keramiska porslinsplattor är tillverkade av naturens material, där varje enskild produktion/bränning är unik, vilket innebär att det kan förekomma mindre avvikelser i färgton, yta och struktur mellan olika produktioner.

Vid beställning uppmanar vi därför att du beställer för hela projektet samtidigt. På så sätt säkerställer du en leverans med samma brännkod. Om det görs flera beställningar i omgångar för samma projekt kan vi inte garantera att efterföljande leveranser finns i lager med samma brännkod som den första ordern. Detta kan resultera i färgskillnader mellan olika leveranser.

NOMINAL SIZE >< WORKING SIZE

När det kommer till keramiska plattor är det viktigt att förstå begreppen "Nominal size" och "working size". Dessa dimensioner spelar en avgörande roll för att uppnå det perfekta resultatet i dina plattsättningar. Nominell storlek är den angivna dimensionen av en platta, vanligtvis mätt i millimeter eller centimeter. Det är den storlek du ser på plattetiketten eller i produktspecifikationerna. Till exempel kan en platta ha en nominell storlek på 60x60x2 cm. Det är viktigt att notera att den nominella storleken indikerar den övergripande storleken på plattan.

Ta en titt på den fullständiga storleksöversikten för NOMINAL SIZE >< WORKING SIZE för keramiska plattor nedan.

VERKTYG

Eftersom brottstyrkan hos keramiska porslinsplattor är hög (1 ton per cm2), bör du noggrant överväga ditt val av diamantklingor, vinkelslipar och våtskärare innan du påbörjar skärningen. Både våtskärare och vinkelslipar bör kunna hålla rotationspunkten utan att överbelastas när klingen skär i de 20 mm kompakta porslinsplattorna. Därför rekommenderar vi att du väljer utrustning med en kraftfull motor med betydande effekt, till exempel en 1500 W vinkelslip. En liten vinkelslip för 125 mm klingor bör ha en motor på minst 1500 W samt termosäkring. Den stora vinkelslipen för 230 mm klingor bör också ha en termosäkring samt en motor på minst 2200 W. Om du använder en våtskärare rekommenderar vi en motor på minst 2,2 kW; det vill säga minst 3 hästkrafter för keramiska 20 mm porslinsplattor.

NATURLIGT SVINN

Eftersom vi hanterar en naturprodukt måste man acceptera att det kan finnas stenar som är skadade på olika sätt. Produktionen och transporten är förknippade med mycket hantering. Inom vår bransch accepteras en förlust på upp till 6%, något som du som kund måste och bör vara medveten om att det kan inträffa. Detta gäller särskilt för större leveranser där vi uppmanar dig att ta med detta i beräkningen. Kakel som kanske sorteras bort kan användas exempelvis vid skärning.

TOLERANSER

Toleranser på +/- 2 mm i förhållande till angivna mått måste accepteras.